ESNAFIN GENEL SORUNLARI | Esnaftanbul.com

ESNAFIN GENEL SORUNLARI

Küçük esnafın sorunları
ESNAFIN GENEL SORUNLARI

ESNAFIN GENEL SORUNLARI

Küçük esnafın sorunları

Ülkemizde esnaflık çok uzun yıllar önce başlamıştır. Günümüzde de birçok sektör de ve alan da faaliyet gösteren esnaflar bulunmaktadır. Bakkal, market, nalbur, çilingir, anahtarcı,halı yıkamacı, çiğ köfteci, berber, kuaför, manav, balıkçı, terzi, kafe, pastane, lokanta, kahvehane, çay ocağı, kırtasiye gibi çok çeşitli esnaflarımız tüm ekonomik zorluklara rağmen ticari ve emek yoğun olarak çalışmaktadırlar.  Esnaflarımızın en temel olarak çözülmesini bekledikleri sorunlarını sıralayacak olursak,
 

   1- Piyasa ve ekonomik koşullar :  Olumsuz piyasa koşullarından ilk olarak etkilenecek kesim esnaflardır. Daralan ve borçlu durumda bulunan şahısların sayısı arttıkça piyasada tüketiciler daha az harcama yapacaklar, bu durum esnafın satışlarını azaltacaktır.
 

    2- Çevresel faktörler: Yatırım alanlarının farklı bölgelere kayması sonucu, mevcut esnaflar için natif kaynaklar oluşturulmaması, trafik yoğun bölgelerde işyeri açma- kapama saatlerinin değişkenlik göstermesi, belediyelerin uzun süreli yapacakları  çalışmalar çevresel faktörlere örnek olarak sayılabilir.
 

    3- AVM’lerin varlığı: Her geçen gün, özellikle büyük şehirlerde açılan ya da açılması planlanan Avm’ler küçük esnafımızı ciddi şekilde satışlarını düşürücü yönde etkilemektedir.
 

   4- Vergi, harç,resim bedelleri: Yüksek vergi oranları, belediyelerin aldıkları harçlar, esnafın taraf olduğu sözleşmelerden alınan vergi ve benzeri ödemeler de esnafın gelirini olumsuz etkileyen faktörlerdendir.
 

   5-  Kayıtdışı ekonomi: Vergi veren esnafın bu konuda cazip gelebilecek kayıt dışılıktan uzaklaşması için devlet organları tarafından desteklenmesi gerekmektedir.
 

   6- SGDP sorunu: Emekli esnafların gelirlerinden alınan % 10 tutarındaki Sosyal Güvenlik Destek Primi nin tamamen kaldırılması emekli esnafımızı oldukça rahatlatacaktır.
 

   7- Emeklilik süresi: Esnafımızın emekli olabilmesi için istenen 9000 gün çalışma süresinin kısaltılması, fırsat eşitliği için çok faydalı olacaktır.
 

   8- Eğitim: Mevcut eğitim sistemimizde zorunlu okuma yılı 12’dir. Okumak istemeyen çocuklar ve gençlerimiz 12 yılın sonunda meslek sahibi olamamak tadırlar. Esnaflarımız da mesleklerini gelecek yılllarda yaşatabilecekleri çırakları yetiştiremememktedirler.Zorunlu eğitim süresinin kısaltılması hem gençlerimiz hem de esnafımız açısından faydalı olacaktır.